Låt inget oanständigt tal komma över era läppar, tala bara det som är gott och blir till välsignelse där sådan behövs, så att det blir till glädje för dem som hör på.

Nästa veckas fasteutmaningar bygger vidare på den här veckans utmaningar med bön och framförallt relationer, att ta vara på de relationer vi har och kanske att bygga nya. Är det inte så att det egentligen är relationerna i våra liv som är det viktigaste vi har? Relationerna till vänner, familj, församlingen, smågruppen, Gud.

Måndag: Avsätt 5-10 minuter för bön varje dag den här veckan

För att lägga en god grund och göra det lättare att komma igång med veckans utmaningar är måndagens (och hela veckans) utmaning att avsätta 5-10 minuter för bön varje dag under veckan. Det kan vara det första du gör på morgonen, det sista du gör innan du somnar eller någon gång under dagen. Om det hjälper dig kan du använda dig av dagboken som var lördagens utmaning för att skriva ned dina böner. Då kan du gå tillbaka till tidigare böner och se att Gud faktiskt svarar. Ifall det är enklare att bestämma att du skriver en sida i stället för att sätta en tidsgräns går det bra. Det handlar om att ta tid till att samla tankarna och vända sig till Gud för uppmuntran, råd och praktisk hjälp. Om skrivande känns jobbigt går det utmärkt att avsätta tid för stillhet och bön utan att skriva.

Tisdag: Återuppta kontakten med någon du inte har pratat med på länge

Det är lätt hänt att livet kommer i vägen för relationerna vi har. Du kanske träffar en gammal vän på affären och ni säger att ni måste träffas snart men så börjar vardagen om igen och det glöms bort. Ta chansen den här veckan att ringa den där vännen, knacka på eller bestämma träff. Det går att behandla vänskapliga samtal som telefonmöten som planeras in och sedan genomförs. Det brukar vara jättetrevligt!

Onsdag: Fråga hur någon mår egentligen och ta tid till att lyssna på svaret

”Hur är läget?” ”Det är bara bra”. Vi har alla varit med om den konversationen. Varför har det blivit så att vi nästan alltid förväntar oss ett ”bra” för att sedan gå vidare till att prata om någonting annat? Varför frågar vi då? Den här veckan utmanas vi att fråga hur någon mår egentligen och vara förberedda på ett ärligt svar även om det inte är ”bra”.

Torsdag: Visa uppskattning för dina föräldrar eller andra familjemedlemmar

Familjen finns alltid där i våra liv, mer eller mindre, både när vi vill det och när vi tycker att det är jobbigt men de finns där och älskar oss oavsett vad vi gör. Är inte det något som förtjänar uppskattning? Det tycker vi. Ta därför den här dagen till att visa dina föräldrar eller andra familjemedlemmar att du uppskattar dem.

Fredag: Bjud hem någon på fika eller middag

Den där gamla vännen du inte hade pratat med på länge eller någon ur din familj som du insett att du träffar för lite kanske vill komma på besök? Eller har du någon annan som ligger nära hjärtat som du gärna vill bjuda hem. Ta chansen!

Lördag: Gör något av det som gör dig lycklig

När du är glad, uppfylld och utvilad är du bättre på att värna om relationerna i ditt liv. Använd den här dagen till att göra något som gör dig glad och använd energin till att sprida glädje runt dig framöver. Tänk efter vad det här är för dig. Behöver du tid i ensamhet? Finns det vissa människor som fyller dig med energi som du borde träffa? Har du en hobby som gör dig glad? Se till att ta tid till att fylla på dina batterier då och då.

Söndag: Vila

Att vila är att göra något som inte innehåller tvång, något som ger energi i stället för att ta energi. För dig kanske inte den här typen av vila är att ta det lugnt, du kanske får mer energi av att göra något aktivt eller umgås med en massa människor. Använd då vilodagen till det. En dag utan tvång och måsten.

Lycka till med veckans utmaningar!