Hem

#115 3-e söndagen i påsktiden 2021 - Den gode Herden

Han begick inte någon synd, och svek fanns inte i hans mun. Han svarade inte med skymford när han skymfades. Han svarade inte med hotelser när han fick lida. Han överlät sin sak åt honom som dömer rättvist. Våra synder bar han i sin egen kropp upp på träpålen, för att vi skulle dö bort från synden och leva för rättfärdigheten. Genom hans sår har ni blivit botade. Ni var som vilsegångna får, men nu har ni vänt tillbaka till era själars herde och vårdare.

Bibelsammanhanget slutar med att vi får vända oss till honom som är vår Herde. Det är Petrus som skriver så i sitt första brev 1 Petr 2:22-25


Bara för att Jesus Kristus är den gode Herden betyder det inte, att det är ett bekymmersfritt liv han leder oss in i. När man läser Davids 23:e psalm om att ”Herren är min Herde, mig ska inget fattas” eller när man läser Jesu ord om att han är ”den gode Herden”, ja då kan man måla upp en idyllisk falsk bild framför sig som har likhet med att glida fram bekymmerslöst. Varken Jesu eller Davids liv var särskilt bekymmerslösa och heller inte någon annans liv, som har velat ta Jesu ord på allvar. Så har det alltid varit och är fortfarande.

”Den gode Herden” — tankarna går lätt till forna tiders söndagsskola. Man sjöng: - Jesu lilla lamm jag är, på sin axel han mig bär . . .över berg och ner i dalar, hem, till himlens ljusa salar..  och sedan kommer kanske berättelsen om hur herden lämnar de nittionio i säkerhet och ger sig ut för att leta rätt på lammet som är bortsprunget.
Sådan är han — Jesus.

Sången ger trygghet, och man känner sig buren, men låt oss gå vidare med ordet herde, som dyker upp i fler sammanhang i vår Bibel.

Herren säger uttryckligen att det finns andra herdar, som likt vargar vill förföra och bedra människan. Jesus varnar för dem. Därför är behovet av goda herdar stort. När vi läser om Jesus som den ”gode Herden” går det som en viskning från Herren själv ”som jag är skall du vara i denna världen”, goda herdar som vill vara andra till tjänst och inte själv i första hand tjäna på andra. När Jesus stod i begrepp att lämna denna världen hade han ett personligt samtal med Petrus vid sjöstranden där han tre gånger ger honom uppdraget att vara herde. Vid denna sjö hade han varit fiskare, och vid denna sjö formades hans kallelse att från och med nu gå vidare. Han sa inte till honom att om han verkligen älskade Herren, ja då ska han läsa Tio Guds bud och syndabekännelsen dagligen. Dessutom ska han ge en riklig kollekt. Nej, att Jesus älskar är att älska dem som ligger så varmt om hans hjärta. ”Petrus älskar du mig så . . . . . var herde för mina får och mina lamm.” Underförstått - för att de ska växa. Petrus har haft många efterföljare genom tiderna, och många har upplevt samma kallelse att bli en herde för Guds folk på samma sätt. För Herren är ledarskapet så förknippat med tjänandet och kärleken. Han som var höjd över allt klander, helt syndfri, han gav sina lärjungar en lektion i tjänande när han tvättade deras fötter. Tänk, Gud i mänsklig gestalt tvättar svettiga fötter på lärjungar, och ger dem både i ord och handling en lektion i ledarskap och tjänande.

Ledare eller herdar, behövs på olika nivåer både i kyrka och samhälle. Somliga ”vill ha en ledare, medan andra vill ”va” en ledare”. Det behöver inte vara motsats. Den som används av Herren i ledande ställning känner bäst själv sin egen begränsning och behöver hålla sig tätt invid den ”gode” herden och få hans ledning och skydd. Det kan sannerligen vara tufft, precis som fortsättningen på barnsången ovan deklarerar; ”över berg och ner i dalar”. Ja så kan det kännas för en församlingsherde som är en nyckelperson, för att andra ska växa och leva ut i sin personlighet. Paulus skrev till sin unge vän Timoteus att ”Den som önskar bli församlingsledare eftersträvar ett viktigt arbete”. Det finns därför alla skäl att be för dem som önskar att vara i detta viktiga arbete och leda Guds församling. Vi tackar Herren för våra ledare i samfund och kyrka. Vi tackar och ber för dem som står i sådan tjänst i kyrkorna i Vilhelmina. Vi ber också för dem som brottas med kallelsen att gå in i herdens tjänst. De behöver våra böner.

 
God Helg