Andakt
Logga in

Logga in

Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

tro

När jag var i Indien fick jag vid tillfälle undervisning av en engelsman, som numera är missionär i Singapore. Han frågade oss om ordet tro på svenska, och förklarade att det i engelskan finns en viss förvirring kring ordet. På de flesta språk, och så även Svenska, finns det bara ett ord för tro, men i engelskan finns det två, orden är ”faith” och ”believe”. Trots att orden är i stort sett synonymer så finns det ändå en stor skillnad på hur man använder dem och hur vi ser dem. Ordet ”faith” som mannen föredrog, används ofta på sättet ”I have faith”, ”jag har tro”, medan ordet ”believe” används ”I believe”, ”jag tror.”

På svenska har vi inte problemet på samma sätt, men tyvärr så tror jag att vi mer ofta än inte tänker ordet som i det andra exemplet. I vår verksamhets och aktivitetsberoende kyrka så tänker vi ofta på tron som någonting som vi gör, istället för någonting som vi har, och så ägnar vi våra liv åt att försöka bygga en tro, istället för att låta tron vara grunden som vi bygger våra liv på. I Judas brev, i slutet av bibeln, den 20 versen står det ”men ni, mina kära, skall bygga ert liv på er allra heligaste tro under bön i helig ande.”

Om det är någonting som Gud visar igenom Gamla testamentet så är det att han är trofast, alla de gånger som folket bryter sina löften, och han ändå håller sina. De löften som vi får av Gud kommer han inte att bryta och i Johannesevangeliet kapitel 1 vers 12 står det ”men åt dem som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn, åt alla som tror på hans namn”. Våga lita på Guds ord, tron är någonting som du har, inte någonting som du gör, och sluta upp med att försöka tro genom dina ansträngningar och din oro. Lita istället bara på att du har tron, vila i det, och låt din tro bli något igenom vilket Gud bär dig, istället för att du hela tiden måste arbeta för att upprätthålla den.

Tvivel är en naturlig del av tron, den kommer, och det finns frågor som man behöver fundera på, både angående sitt eget liv, och angående Gud, men min erfarenhet är att det som vi upplever som tvivel när det är tungt, egentligen oftare bara är att vi är trötta efter den ansträngning som vi lägger ner på tron, och som är helt fruktlös. I romarbrevet 8:38-39 står det att ingenting kan skilja dig från Guds kärlek. Jag är säker på att den tid som du lägger på att försöka krafsa dig fast i tron, som om den vore någonting som försökte fly ifrån dig, skulle vara mycket bättre spenderad med att bara i lugn och ro lära känna den Gud som har gett dig tron.

Jag vill ge ett musiktips, låten ”Slutar försöka” av Michael Johnson, och sedan vill jag bara lämna dig med en bön på din väg:

”Herre öppna mitt hjärta, hjälp mig att lita på dig, hjälp mig att vila i de löften som du har givit mig. Jag ber herre att idag ska få bli en början på något nytt, jag ber att jag ska få se och känna din kärlek ännu mer, och att närheten till dig skall bli ännu mer påtaglig. Låt mig se att du är min kraft, du är mitt hopp, du är den som bär mig. Tack för att du håller i mig, och inte släpper taget om mig, tack för att du älskar mig, tack för att jag får vara ditt barn. Amen.”

David Forsling