Andakt
Logga in

Logga in

Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

anden

Och Guds ord skedde...1 och Noa, Mose, Josua, David... gjorde som Gud hade sagt. Det finns fantastiskt många ställen i Bibeln där det står att Gud talade och människorna gjorde som Gud sa. Tyvärr är det bara något för andliga jättar och inte gemene Svensson att kunna höra Guds röst. Eller?

Jesus Kristus lovade: Mina får hör min röst (Joh 10:27). Jesus åkte upp till himlen igen, men han lämnade kvar sin Ande. Följaktligen är det Anden, Guds Ande, den Helige Ande vi kan höra tala till oss idag.

Guds Ande talar oftast tyst till oss. Därför är det bra att vi medvetet avsätter mötestider med Gud då vi tar bort alla andra ”röster/brus” omkring oss som försvårar att kunna höra när Gud talar. Guds Ande är dock suverän både på att kunna tala så högt att man nödvändigtvis också hör henne2 mitt under stress och på att välja tidpunkten när hon vill tala till oss. Den Helige Andes tilltal sker alltså inte liksom per knapptryckning.

Guds tilltal kan ske genom allt möjligt: bilder, påminnelser, en Bibelvers, ett intryck, fåglar, genom tilltal av en annan människa och till och med genom att akustiskt höra en röst tala. Det sistnämnda tillhör inte vardagen, men kan ske. Ibland händer det att man gör eller säger eller vet något utan att med något ”bevis” kunna förklara varför – och t.o.m. vårt förstånd tycker att det där är fånigt. Och trots det så bara vet man att så ska det vara.

Hur kan vi då veta om det var Guds röst vi hörde? Det kan vi inte. Men vi har vissa möjligheter att igenkänna den Helige Andens röst:

  • Gud talar inte emot sitt eget ord
  • Det läggs en shalom, en frid på oss; även om tilltalet kan vara hur spännande som helst
  • Vid tvekan kan vi be Gud om att bekräfta det sagda genom ytterligare tilltal eller tecken och
  • Vi kan rådfråga en erfaren kristen. Men beslutet att lyda kan den inte ta ifrån dig. Det måste du själv göra!

Därefter är det bara att göra i allt så som Gud har talat – åtföljd av ytterligare bön. Kanske inte så märkligt: Ju mer vi aktivt lyssnar på Guds Ande desto enklare blir det att höra hennes röst.

Och om Gud inte talar? Då måste man pröva om någon synd står mellan sig och Gud som hindrar en från att höra Guds röst. Och om så är fallet så finns bara en sak att göra: Bekänna synden och släppa den. Finns det ingen synd så kan det vara så att det ännu inte är dags att få ett svar. Då gäller det att öva det de flesta av oss har så svårt för: öva sig i tålamod.

Och som vi inledningsvis läste: ”Mina får hör min röst…” Enklast går det att höra Gud tala om man är hans får. Är du?

Rolf Egger


Den mer ordagranna översättningen av "Och Gud sa". Gud talar inte liksom ett ständigt brus ur en radioapparat som löper i bakgrunden. Då Gud talar så sker det plöstligt.

På hebreiska är Guds Ande kvinnlig.