I mellanrummen

mellanrummen

Under de senaste åren har Åskyrkan och Vilhelmina Missionsförsamling samarbetat med att skriva andakter varannan vecka som handlar om olika ord som vi kallar tvåveckorsord. Tanken är att vi under de två veckorna ska tänka lite extra på vad just det ordet innebär och det tror jag har blivit resultatet. Något som jag dock är helt säker på är att det har skrivits en stor mängd berörande och tänkvärda andakter om helt olika saker och av en mängd olika människor. Det har varit helt fantastiskt. Detta är inte något vi har några planer på att sluta med men under sommaren tänkte vi ha ett annorlunda tillvägagångssätt.

Något som har fascinerat mig med våra tidigare andakter är hur olika de är och av den anledningen skulle jag gärna höra olika personers tankar om samma ämne för att se om de fortfarande är helt olika. I stället för att det blir ett nytt ord varje tvåveckorsperiod kommer vi därför att ha ett övergripande tema för alla andakter under sommaren. Sommaren är inte fullbokad så om du nu eller någon gång under perioden kommer på att du har några tankar att dela med dig av kring ämnet får du gärna kontakta Erika Johansson på erika(a)komej.se.

Så, till ämnet då: I mellanrummen. Vad menar vi med det? Jo, jag tänker att sommaren ofta blir något av ett mellanrum. I alla fall för mig som har varit studerande större delen av mitt liv. Det kan handla om sommarlov eller sommarjobb men det innebär ofta en förändring. Det kan vara ett mellanrum mellan studier och att börja arbeta eller mellan att bo där du har vant dig vid att bo och att flytta. Jag tror heller inte att det bara är studenter som upplever sommaren som ett mellanrum. Det blir en ändrad atmosfär runtomkring i och med att sommaren träder in: vädret ändras, dagarna blir längre, skolgårdar är tomma men lekparker välfyllda. En del har semester medan andra jobbar, en del åker till stugan eller utomlands medan andra stannar hemma. Den ändrade årstiden och den ändrade atmosfären kan få oss att fundera helt enkelt för att rutinerna har svårt att förbli likadana. Temat handlar i grova drag om hur vi hanterar en förändrad vardag och hur vi kan göra det bästa av den.

Det jag hoppas att den här andaktsserien ska bidra med är att vi alla tänker till så att vi tar vara på mellanrummet som sommaren är och andra mellanrum i våra liv så att en tid av väntan kan bli till förväntan som blir till handling som i sin tur leder till något nytt och bättre.

Erika Johansson