Bibel och bön
Logga in

Logga in

Användarnamn *
Lösenord *
Kom ihåg mig

Bibelläsningsplaner

För att hjälpa dig att komma igång och fortsätta med bibelläsning finns det flera olika bibelläsningsplaner du kan använda dig av. Om du har en smartphone rekommenderar vi bibelappen YouVersion där du kan få dagliga bibelverser eller välja bland olika bibelläsningsplaner, t.ex. Nya Testamentets brev & Apostlagärningarna, Kärlek och äktenskap, Berättelsen om Julen m.fl. Dessutom erbjuder vi här på vår hemsida olika bibelläsningsplaner som kan mejlas till dig dagligen.

 

Frågor och svar

Att bibelläsning och bön ska finnas med i det kristna livet ser många som självklart men verkligheten kan se annorlunda ut. Var ska man börja med bibeln och hur ber man egentligen? Här har några pastorer och församlingsmedlemmar försökt ge sina svar på vanliga frågor om bibel och bön. Om du har andra frågor får du gärna skriva i formuläret längst ned på sidan. Ditt namn kommer inte att publiceras men däremot svaret på din fråga.

 

Bön

På vilka sätt kan man be?

Man kan be tyst eller högt, när som helst och om vad som helst. Det handlar om att rikta sin tanke eller det man säger till Gud. Det kan man göra i kassakön på affären, när man är ensam, i en grupp tillsammans med andra eller på många andra sätt. Säg bara som det är. Det viktiga är inte att ha många eller fina ord som gäller utan ärligheten. Det finns en bok i Bibeln, Psaltaren som sannerligen är rakt på sak. Tvivel, glädje, frustration, lycka, desperation, hopp sägs rakt ut till Gud. Ibland finns inga ord, bara kvid eller stum tacksamhet, men det fungerar om det riktas till Gud.

 

Är det viktigt att be regelbundet?

Ja, hela tiden bombarderas vi av massa tankar inifrån oss själv, och utifrån från alla håll. En del är bra men en hel del bryter ner och smular sönder. Att be, tala med Gud, som vet allt rensar tankarna och ger nya perspektiv. Det är som att tvätta sig när man svettats riktigt mycket. När något bra händer får glädjen visa sig i tacksamhet. När man gjort något riktigt idiotisk får skulden ett utlopp, och lösningar kan flöda in från Gud som vet alla delar, inte bara min. Han kan fylla på med ork och frid/lugn så att man kan börja lösa upp knutarna. När bitterhet, ilska och vrede fyller ens varelse kan bön göra att allt rinner av och man kan tänka klart igen. Bön förändrar situationer - bön förändrar mig. Dessutom längtar Gud efter gemenskap med oss, efter att ösa välsignelser över dig och mig, och efter att få bära våra bördor och ge oss frid. För att vi ska kunna ta emot Guds kärlek och nåd behöver vi be om den och lyssna. Det är svårt att lära känna någon man aldrig pratar med, och Jesus är Den Bäste att lära känna, så det är värt varje stund vi söker Hans närhet.

 

Jag vill be regelbundet men vet inte hur jag ska lyckas. Hur kommer jag igång?

Det är bra att ha en stund varje dag. Det är inte lätt att skapa en vana, men jag brukar be innan jag stiger upp på morgonen och innan jag somnar på kvällen; lägga den här dagen i Guds hand och tacka för att Han är med mig. Om jag oroar mig för någon eller tänker på någon, brukar jag tacka Gud för att Han håller den personen och be om Guds välsignelse över honom/henne. En del har tid vid frukost, andra efter att barnen lagt sig. Man kan tända ett ljus och så prata med Gud om det som du tänker på just då.

 

Kan man be om vad som helst?

Ja! Inget är för stort eller litet för att Jesus ska bry sig om det! Det står i Bibeln att Gud vet hur många hårstrån vi har på huvudet. Det kan tyckas vara värdelöst vetande, men det visar hur mycket Han bryr sig om oss. Han behöver inte räkna, han bara vet. Jag har bett om allt från borttappade nycklar och andra småsaker till tröst i stor sorg, men även om helande, om styrka för en ny dag, om sömn och vila till natten, om frid i själen och ro i tankarna, om förlåtelse för det som blev fel och hjälp att förlåta andra, om mat på bordet, om vänner som förstår osv. osv.

 

Varför svarar inte Gud på mina böner?

Jag tror att Han gör det. Ibland hör vi inte svaret, ibland känns det som en stor öken av tomhet. Men Bibeln säger att Gud hör bön. Svaret kommer inte alltid när vi vill och på det sätt vi vill, men jag är övertygad att Jesus alltid är med mig och älskar mig. Gud är alltid på din sida även om Han inte alltid gillar det du gör eller säger. Om du är besviken eller förtvivlad på Gud, så tål Han att höra det. När du riktar din tanke till Honom så kan ha hjälpa dig med den. Det är viktigt att försöka släppa taget. Och du kan även fråga Gud och dig själv om det är något problem som står emellan dig och Honom. Kanske finns något du behöver be om förlåtelse för? Eller något du behöver sluta med som du vet att inte är nyttigt? Prata gärna med någon troende som du litar på så kan du få hjälp att be. Det är alltid bra att be tillsammans med någon.

 

Är det någon skillnad att be tillsammans med andra?

När flera ber tillsammans kan man komma överens om vad man vill be Gud om. Jesus sa att "där två eller tre är samlade i mitt namn, där är jag mitt ibland dem". (I mitt namn betyder att vi är samlade för att vara i Hans närhet.) Vi kan lägga händerna på den vi ber för, eller be Gud om ord eller tankar som vi kan dela med varandra. Många gånger får en människa en tanke/bild/Bibelord som passar in i någon annans situation. Det är Helig Ande som gör jobbet. Inte vi. Bön är att slappna av och låta Gud vara Gud och mig vara Hans barn. Som att sitta i den bästa förälderns knä och prata om allt möjligt.

 

Bibeln

Är det viktigt att läsa Bibeln regelbundet?

Ja! Bibelorden är till för att ge oss tröst och styrka, för att hjälpa oss i jobbiga situationer och hjälpa oss fatta kloka beslut. Om vi inte vet vad som står i Bibeln, vet vi inte så mycket om vad vi tror på. Det är genom Bibeln vi till största delen kan lära känna Gud, för Gud är densamme igår och idag och imorgon.

 

Jag har gått i kyrkan länge och det känns som att jag har hört alla bibelberättelser. Behöver jag läsa Bibeln på egen hand också?

Ja. Bibelberättelserna innehåller mycket mer än du hör i söndagsskolan och i predikan. När du läser på egen hand kan du läsa styckena runtomkring, fundera på sammanhanget och hur allt hänger ihop med varandra. Du kan också hitta dina favoriter som ger dig tröst och stöd i olika lägen. Du kan lära dig några verser utantill och ha dem med dig i din dag.

 

Jag vill läsa Bibeln men vet inte var jag ska börja. Har du några förslag?

Nya testamentet är enklare att komma in i, och handlar om Jesus. Markus sägs vara det av de fyra evangelierna (de fyra första böckerna som alla handlar om Jesus liv, död och uppståndelse) som är mest lättläst. Sen föreslår jag att du läser apostlagärningarna och framåt.

 

Tycker du att man ska läsa Bibeln från pärm till pärm någon gång under sitt liv?

Ja. Det ger ett sammanhang, väcker frågor som man gärna ska samtala om med dem som läst ännu mera. Och det är alltid bra att ha läst själv och inte bara tro att andra berättat för mig allt jag behöver veta om kristen tro. Det är min tro, min Gud, min Bibel och jag vill veta vad som står i den.

 

Jag tycker att det är så svårt att förstå språket i Bibeln. Hur ska jag gå till väga för att tillägna mig den ändå?

Det finns olika Bibelöversättningar. Försök hitta en som är gjord 2000 eller kanske Svenska Folkbibeln som försöker använda ett modernare språk. Det finns också olika översättningar av Nya Testamentet som är ännu nyare, t.ex. Bikerbibeln, Streetbibeln, Ungdomsbibeln. Kanske kan du hitta någon att prata med om det du läst? Det finns även handböcker som tar en Bibelbok i taget och går igenom vad den handlar om, vem som skrev den och i vilken tid, vilka den riktade sig till från början och sånt som kan ge ett sammanhang. Enklaste sättet är kanske att be Gud om ledning, att Han hjälper dig förstå det du läser, och sedan läsa lite i taget och fundera. Du kan skriva ner frågor, stryk under i Bibeln och låt den vara en arbetsbok.

 

Jag är kristen men är rädd för att få frågor om det som står i Bibeln för det är mycket jag inte kan förklara. Hur kan jag tänka när jag får sådana frågor?

Vi kan aldrig förklara allt. Och det behöver vi inte heller. Många människor kan se det som ett bra svar att du bara svarar att du inte vet men att du tror ändå. Du kan försöka svara så enkelt och ödmjukt som du kan, att jag tror ungefär såhär. Fråga om det svaret ger nåt eller om personen vill att du tar reda på mer.

 

Jag och mina kompisar vill starta en bibelstudiegrupp. Hur kan man göra det? Vilket upplägg kan man ha? Vilka bibelställen är bra att studera?

Börja med en bok i Bibeln, ta inte så mycket på en gång. Man kan hitta studiebok med frågor till olika böcker, finns på kristna bokhandlar eller fråga i en kyrka nära dig.

 

Det händer så mycket konstigt i Gamla Testamentet att jag är rädd för att säga åt mina nykristna kompisar att läsa Bibeln. Hur ska jag göra? Bibeln är ju en så viktig bok för tron.

Gamla testamentet är ibland ruskigt. Det visar tydligt på att människor betett sig dumt i alla tider och Gud är hela tiden med människan, mot ondskan. Det visar vårt behov av frälsning, av förlåtelse och nåd. Det är mycket i Bibeln som inte är som Gud hade tänkt det, likväl som att allt som händer i världen inte är godkänt av Gud. Prata öppet med dina kompisar om det, jag tror att Gud kan hjälpa oss att förstå, eller att tro trots att vi inte förstår.

 

Ställ en fråga

Powered by ChronoForms - ChronoEngine.com